Miljømerking og sertifisering

Miljømerking av økologisk mat og kosmetikk

Dette er litt vrient fordi det finnes veldig mange forskjellige standarder og stemplinger på produkter. Noen ganger blir miljømerking blir kalt sertifisering. La oss begynne med det første, som rent språklig, organic heter økologisk på norsk, og er aldri organisk. Organisk på norsk benyttes som en betegnelse på nedbrytbart materiale, som tre, mens økologisk forteller at et stoff eller en komponent er fremstilt uten sprøytemidler og kjemikalier.

Debio logoKrav logoEU

Økologisk mat i Skandinavia

For at forbrukeren skal finne frem i jungelen av naturlige, grønne og økologiske produkter har ulike land lansert ilike miljømerkinger eller sertifiseringer, slik at forbrukeren skal føle seg trygg. I Norge er www.debio.no miljømerkingen for økologisk mat, dette heter KRAV i Sverige og Statskontrollert Økologisk i Danmark. For EU er det en ny samlelogo som innebefatter alle nasjonale merker; som heter bladet.

Disse har dessverre ikke merking av kosmetikk så da må vi lete i andre land.

Ecocert logo

Ecocert

www.ecocert.com

Ecocert er en fransk organisasjon med et enormt nettverk. De merker alle typer produkter, også mat, og har tatt hovedrollen i Europa på sertifisering. De holder seg til minimum 95 % av naturlige ingredienser og 10% økologiske ingredienser. Du er garantert å slippe parabener (konserveringsmidler), emulgeringsmidler, genmodifiserte produkter, eller parafiner i alle miljømerkede produkter.

Merk at for eksempel vann ikke kan sertifiseres, som benyttes i vaskemidler og kosmetikk.

Soil Association logo

Soil Association

www.soilassociation.org

Soil Association er en britisk stiftelse, og godtar 95 % økologiske ingredienser for å benytte stempling av deres merke. De har også en underkategori som heter “made with xx% organic ingredients”; her er det minimum 70 % økologiske komponenter som gjelder.

USDA logo

USDA

www.usda.gov

U. S. Department of Agriculture er de amerikanske landbruksmyndighetenes sertifiseringsorgan. I og med de merker mat (slik som norske Debio) har de veldig strenge grenser for økologisk kosmetikk. 95% økologiske ingredienser produsert uten bruk av syntetisk gjødsel og sprøytemidler. USAD tillater 5% andre ingredienser, deriblant vann, som ikke kan fremskaffes økologisk.

Svanemerket logo

Svanemerket

Svanemerket er et nordisk miljømerke som forholder seg til produktenes påvirkning til miljøet – fra de blir “født” til råmateriale til de kastes. Svanemerket stiller krav til ressursforbruket i produksjonsprosessen, til emballasjen og innholdet av miljøbelastede og sunnhetsskadelige stoffer i produktet. Kjøper man et Svanemerket produkt er det garanti for at der er tatt hensyn til sunnhet og kvalitet, og at produktet innen sin kategori er blant de minst miljøbelastende med tanke på bruk av kjemikalier og andre skadelige stoffer.

Se etter stempelet og still spørsmål! Synes folk du er rar er det et tegn på at du tenker sjæl og er på rett vei.

Grønt Punkt logo

Grønn Punkt

Som medlem av Grønn Punkt tar Heyerdahl Handel AS ansvar for miljøet. Grønt Punkt viser at vi bidrar til å finansiere returordningene for brukt emballasje.